Облікові аспекти забезпечення зростання прибутку готелів при реалізації продуктів спектрального характеру.

Автор(и)

  • Iu. Manachynska Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
  • V. Yevdoshchak Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

Ключові слова:

бухгалтерський облік, готель, фінансовий результат, доходи, витрати, спектральний характер, управлінський облік, обліковий регістр, автоматизація

Анотація

В статті досліджено деякі аспекти бухгалтерського обліку результатів діяльності підприємств готельного господарства. Розглянуто особливості відображення інформації про доходи, витрати та фінансові результати готелів у специфічних облікових регістрах, форми яких запропоновані для покращення досліджуваної ділянки облікового процесу з метою забезпечення зростання прибутковості готельного бізнесу. Особлива увага в статті відведена автоматизації бухгалтерського обліку на підприємствах готельної індустрії, зокрема на ділянці здійснення розрахункових операцій в готівковій та безготівковій формах. Автори розкривають особливості впливу спектрального характеру формування вартості готельної послуги на побудову раціональної системи бухгалтерського обліку в готелях. Запропоновано удосконалити бухгалтерський облік результатів діяльності підприємств готельного господарства в частині узагальнення інформації про них в облікових регістрах підсистеми управлінського обліку, що сприятиме оперативному отриманню своєчасної інформації про формування внутрішніх фінансових результатів сегментів основної діяльності готелю та додаткових структурних підрозділів, послуги яких входять до вартості готельного продукту.

Біографії авторів

Iu. Manachynska, Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

к.е.н., доцент

V. Yevdoshchak, Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

к.е.н., доцент

Посилання

Агеева О. А. Туристические фирмы и гостинницы: бухгалтерський учет и налогообложение / О. А. Агеева. – М. : Современная экономика и право, 2000. – 184 с.

Балченко З. А. Бухгалтерський облік в туризмі і готелях України / З. А. Балченко. – [навч. посіб.]. – К. : КУТЕП, 2006. – 232 с.

Балченко З. А. Облік реалізації готельних послуг / З. А. Балченко, І. В. Балченко, С. О. Балченко // Все про бухгалтерський облік. – 2000. – №99. – С.10 – 15.

Байлык С. И. Гостиничное хозяйство. Организация, управление, обслуживание : [учеб. пособ.] / С. И. Байлык. – [3-е изд., стереотип]. – К. : Дакор, 2008. – 288 с.

Король С. Я. Бухгалтерський облік в готельному господарстві / С. Я. Король. – [навч. посіб.]. К. : КНТЕУ, 2005. – 354 с.

Бургонова Г. Н., Каморджанова Н. А. Гостиничный и туристический бизнес: особенности бухгалтерского учёта и налогообложения / Г. Н. Бургонова, Н. А. Камарджанова. – [учеб. пособ.]. – М. : Финансы и статистика, 1999. – 352 с.

Кукушкина Л. П. Особенности ведения бухгалтерского учёта в гостиничном бизнесе / Л. П. Кукушкіна. – М. : ИД «Аудитор», 2000, – 286 с.

Куркина К. А. Особенности бухгалтерського учета и налогообложения в отелях / К. А. Куркина. – М. : Издательство “Вершина”.- 2010. – 240 с.

Самопальникова Ю. Н. Учет затрат на предприятиях гостиничного бизнеса : автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. экон. наук: 08.00.12 / Ю. Н. Самопальникова; Урал. гос. техн. ун-т. – УПИ им. С. М. Кирова. – Екатеринбург: 2006. – 25 с.

Гостиничные услуги: документальное оформление, бухгалтерский учет и налогообложение / Под общ. ред. В. Семенихина. – М.: Изд-во Эксмо, 2005. – 192 с.

Чабанюк О.М. Особливості обліку витрат та калькулювання собівартості готельних послуг / О.М. Чабанюк // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. – Серія «Економічні науки». – Вип.9(33). – Серія «Облік і фінанси». – Ч.3. – 2012. / [Електронний ресурс]/ Режим доступу: http://archive.nbuv.gov.ua/59.pdf

Чорненька Н. В. Організація туристичної діяльності / Н. В. Чорненька. – [навч. посібн.]. – К. : Атіка, 2006. – 264 с.

Чудновский А. Д. Гостиничный и туристический бізнес / А. Д. Чудновський. – Ассоциация авторов и издателей «Тандем». Изд-во «ЭКМОС», 1998., 352 с.

Маначинська Ю.А. Облік і аналіз фінансових результатів у готельному господарстві: монографія / Ю.А. Маначинська. – Ч. : Чернів. торг.-екон. інст. Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2014. – 424 с.

James A. Bardi, Ed. D., Hotel front office managmant. – The Pannsylvania State University. – New Jersey (USA) : John Wiley & Sons, 2007. – 468 p.

Lungberg, Donald E. The Hotel and Restaurant business. Forth Edition. – New York: A CBI Book, Published by Van Nostrand company, 1984. – 352 p.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті