Accounting software aspects of profit growth in hotels products spectral character.
Keywords:
financial accounting, hotel, financial result, income, expenses, spectral nature, managerial accounting, accounting registerAbstract
In article some aspects of financial accounting results of activities the entities of hotel economy are researched. Features of display information on the income, expenses and financial results of hotels in specific accounting registers which forms are offered for improvement of the researched site accounting process for the purpose of ensuring growth profitability of hotel business are considered. The special attention in article is paid to automation of financial accounting at the entities of the hotel industry, in particular on the site of implementation settlement transactions in cash and non-cash forms. Authors reveal features of influence spectral nature forming cost of hotel service on creation of rational system financial accounting in hotels. It is offered to enhance financial accounting results of activities the entities hotel economy regarding generalization of information on them in accounting registers of a subsystem managerial accounting, will promote operational receipt of timely information on forming internal financial results of segments the core business of hotel and additional structural divisions which services are included in the price of a hotel product.References
Агеева О. А. Туристические фирмы и гостинницы: бухгалтерський учет и налогообложение / О. А. Агеева. – М. : Современная экономика и право, 2000. – 184 с.
Балченко З. А. Бухгалтерський облік в туризмі і готелях України / З. А. Балченко. – [навч. посіб.]. – К. : КУТЕП, 2006. – 232 с.
Балченко З. А. Облік реалізації готельних послуг / З. А. Балченко, І. В. Балченко, С. О. Балченко // Все про бухгалтерський облік. – 2000. – №99. – С.10 – 15.
Байлык С. И. Гостиничное хозяйство. Организация, управление, обслуживание : [учеб. пособ.] / С. И. Байлык. – [3-е изд., стереотип]. – К. : Дакор, 2008. – 288 с.
Король С. Я. Бухгалтерський облік в готельному господарстві / С. Я. Король. – [навч. посіб.]. К. : КНТЕУ, 2005. – 354 с.
Бургонова Г. Н., Каморджанова Н. А. Гостиничный и туристический бизнес: особенности бухгалтерского учёта и налогообложения / Г. Н. Бургонова, Н. А. Камарджанова. – [учеб. пособ.]. – М. : Финансы и статистика, 1999. – 352 с.
Кукушкина Л. П. Особенности ведения бухгалтерского учёта в гостиничном бизнесе / Л. П. Кукушкіна. – М. : ИД «Аудитор», 2000, – 286 с.
Куркина К. А. Особенности бухгалтерського учета и налогообложения в отелях / К. А. Куркина. – М. : Издательство “Вершина”.- 2010. – 240 с.
Самопальникова Ю. Н. Учет затрат на предприятиях гостиничного бизнеса : автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. экон. наук: 08.00.12 / Ю. Н. Самопальникова; Урал. гос. техн. ун-т. – УПИ им. С. М. Кирова. – Екатеринбург: 2006. – 25 с.
Гостиничные услуги: документальное оформление, бухгалтерский учет и налогообложение / Под общ. ред. В. Семенихина. – М.: Изд-во Эксмо, 2005. – 192 с.
Чабанюк О.М. Особливості обліку витрат та калькулювання собівартості готельних послуг / О.М. Чабанюк // Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. – Серія «Економічні науки». – Вип.9(33). – Серія «Облік і фінанси». – Ч.3. – 2012. / [Електронний ресурс]/ Режим доступу: http://archive.nbuv.gov.ua/59.pdf
Чорненька Н. В. Організація туристичної діяльності / Н. В. Чорненька. – [навч. посібн.]. – К. : Атіка, 2006. – 264 с.
Чудновский А. Д. Гостиничный и туристический бізнес / А. Д. Чудновський. – Ассоциация авторов и издателей «Тандем». Изд-во «ЭКМОС», 1998., 352 с.
Маначинська Ю.А. Облік і аналіз фінансових результатів у готельному господарстві: монографія / Ю.А. Маначинська. – Ч. : Чернів. торг.-екон. інст. Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2014. – 424 с.
James A. Bardi, Ed. D., Hotel front office managmant. – The Pannsylvania State University. – New Jersey (USA) : John Wiley & Sons, 2007. – 468 p.
Lungberg, Donald E. The Hotel and Restaurant business. Forth Edition. – New York: A CBI Book, Published by Van Nostrand company, 1984. – 352 p.