Доходи та витрати населення: статистичне оцінювання, моделювання та прогнозування.

Автор(и)

  • A. Sidorova Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • A. Kovalenko Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

доходи та витрати населення, рівень життя, нерівність, розшарування, показники диференціації

Анотація

У статті обґрунтовано актуальність статистичного оцінювання доходів і витрат населення. Виконано аналіз динаміки та структури доходів, у складі яких більш 75% припадає на заробітну плату, соціальну допомогу й поточні трансферти. В структурі сукупних витрат домогосподарств майже весь дохід сім’ї витрачається на споживання, а саме на забезпечення продуктами харчування, а також непродовольчими товарами та життєво необхідними послугами, що стримує розвиток інших витрат, зокрема на освіту, відпочинок, розваги, заощадження тощо. Це все призводить до зменшення добробуту домогосподарств, що, у свою чергу, впливає на неефективне формування і використання їхніх фінансових ресурсів. Обгрунтовано, що оцінка нерівномірності розподілу населення за доходами й витратами на основі різних критерієв (коефіцієнти децильної диференціації, фондів і коефіціент Джині) не чутлива до змін, що відбуваються. Це пов’язано з недоліками у формуванні вибірки з обстеження домогосподарств, урахування в оцінках лише доходів від легальної зайнятості, поступовим і тривалим збільшенням частки бідного населення тощо.

Біографії авторів

A. Sidorova, Донецький національний університет імені Василя Стуса

д.е.н., професор, зав. кафедри бізнес-статистики та економічної кібернетики

A. Kovalenko, Донецький національний університет імені Василя Стуса

магістрант

Посилання

Витрати і ресурси домогосподарств України (за даними вибіркового обстеження життя домогосподарств України). Статистичний збірник; архів 2009–2016 р. [Електронний ресурс] / Державна служба статистики України. – Режим доступу : http://ukrstat.gov.ua/

Офіційний сайт Європейської комісії. Евростат [Електронний ресурс]. - Доступ до електронної адреси: http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=tessi190

Динаміка середньомісячної заробітної плати по регіонах у 1995- 2016 роках/Офіційний сайт Державної служби статистики в Україні. – Режим доступу : http://ukrstat.gov.ua/

Вітковська К. В. Вибірковий метод в аналізі диференціації доходів населення / К. В. Вітковська // Актуальні проблеми розвитку національної економіки на сучасному етапі: міжнародна науково-практична конференція. Секція «Сучасні проблеми статистичної методології і практики» (м. Одеса, 18-19 травня 2016 р.). – Одеса: ОНЕУ, 2016. – С. 10-12.

Гуцан Т.Г. Аналіз матеріальної складової рівня життя населення та особливості її регулювання в національній економіці // Бізнес-інформ. – 2013. – № 7. – С. 192-196.

Оцінювання диференціації доходів населення України з урахуванням їх тіньової компоненти / Г. М. Юрчик, Н. М. Самолюк // Демографія та соціальна економіка. - 2016. - № 3. - С. 133-144.

Практикум зі статистики: Навчальний посібник / А.В. Сидорова , Г.В. Анісімова, Л.О. Масич, Л.Л. Шамілева та інші. - Донецьк: Каштан, 2014. – 284 с. (вид. 2-ге, перероб. та доповн.).

Методика коригування показників життєвого рівня з метою врахування доходів і витрат найбільш забезпеченого населення за результатами державного вибіркового обстеження умов життя домогосподарств. – К.: Державна служба статистики України, 01.02.2017. – 22 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті