Фінансове стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу в містах України: аналіз та оцінка ефективності.

Автор(и)

  • A. Laktionova Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • M. Lemechko Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2296.2018.1.14

Ключові слова:

підприємництво, малий та середній бізнес, фінансова підтримка, стимулювання розвитку бізнесу

Анотація

В статті розглянуто проблему доступу до фінансових ресурсів малих та середніх підприємств в Україні, законодавче регулювання механізмів та методів фінансового стимулювання розвитку малого та середнього підприємництва, а також механізми такої підтримки в містах України. Досліджено стан розвитку сектору малого та середнього підприємництва, його структуру та стан фінансових можливостей таких підприємств в регіонах України. Проведено аналіз сучасного стану розвитку малого та середнього підприємництва в містах України використовуючи інформацію Державної служби статистики України та відкриті дані, надані відповідними виконавчими органами місцевого самоврядування, а саме 5 міст: Вінниці, Кропивницького, Рівного, Чернівців та Чернігова. Проаналізовано інструменти, обсяги фінансування нормативно-правових актів та особливості механізмів фінансової стимулювання розвитку малого та середнього підприємництва в містах. Визначено основні відмінності у підходах до фінансової підтримки підприємництва та проаналізовано ефективність інструментів.

Посилання

Господарський кодекс України: Закон України від 16.01.2003 № 436-IV із змінами, внесеними згідно із Закону від 18.01.2018 № 2269-VIII. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/436-15.

Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні: Закон України від 22.03.2012 № 4618-VI. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/4618-17.

Про державну допомогу суб’єктам господарювання: Закон України від 01.07.2014 № 1555-VII. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/1555-18.

Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/ .

Офіційний сайт Вінницької міської ради [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.vmr.gov.ua/

Офіційний сайт міської ради міста Кропивницького [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.kr-rada.gov.ua/

Офіційний сайт Рівненської міської ради [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.city-adm.rv.ua

Офіційний сайт Чернівецької міської ради [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.chernivtsy.eu/

Офіційний сайт Чернігівської міської ради [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.chernigiv-rada.gov.ua/

Офіційний сайт Національного банку України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://bank.gov.ua/doccatalog/document?id=67591193

Офіційний сайт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ier.com.ua/ua/areas_of_research/business_climate?pid=5965

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті