Альтернативні джерела фінансування малого та середнього підприємництва в Україні.

Автор(и)

  • N. Volkova Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • A. Sarzhevska Донецький національний університет імені Василя Стуса

DOI:

https://doi.org/10.31558/2307-2296.2018.1.4

Ключові слова:

мале та середнє підприємництво, фінансування, джерела фінансування, фінансові ресурси, гранти, лізинг, Р2Р-кредитування

Анотація

У статті розглянуто актуальне питання фінансового забезпечення розвитку малих та середніх підприємств, тобто джерела фінансування МСП в Україні та обумовлюється необхідність залучення малим і середнім бізнесом зовнішніх джерел фінансування виходячи з тенденції сальдо фінансових результатів МСП. Представлено перелік джерел фінансування в країнах Європейського Союзу та в Україні, зокрема представлено результати опитування представників малого та середнього підприємництва, що проводилось з метою визначення джерел фінансування бізнесу та проблем залучення фінансових ресурсів. У статті розглянуто альтернативні джерела фінансування, що набувають популярності у зв’язку з браком власних коштів у малих та середніх підприємств та високими кредитними ставками за позиками, що надаються малим підприємствам. Представлено перелік міжнародних організацій, що фінансують малий та середній бізнес в Україні, розглянуто механізм peer-2-peer кредитування та переваги лізингу порівняно з традиційним кредитуванням.

Біографії авторів

N. Volkova, Донецький національний університет імені Василя Стуса

к. е. н., доцент, доцент кафедри фінансів та банківської справи

A. Sarzhevska, Донецький національний університет імені Василя Стуса

магістрант

Посилання

Другов О. О. Аналіз джерел фінансування розвитку малого та середнього бізнесу в Україні // Стратегічні пріоритети. – 2008. – №4 (9). – С. 115-120.

Богун К.В. Удосконалення фінансової інфраструктури малого підприємництва в межах державно-приватного партнерства// Вісник Криворізького економічного інституту КНЕУ. – 2010. – № 3. – С. 104–108.

Слав’юк Р. А. Фінанси підприємств: Підручник. – К.: УБС НБУ: Знання, 2010. – 550 с.

Офіційний сайт Державна служба статистики України. URL. http://www.ukrstat.gov.ua/

Мале фінансування та великий вплив. URL. https://ukr.lb.ua/economics/2018/04/06/394661_male_finansuvannya_velikiy_vpliv.html

Офіційний сайт Програма COSME. URL. http://cosme.me.gov.ua/

Офіційний сайт Європейський банк реконструкції та розвитку URL. https://www.biofach.com.ua/sponsor/european-bank-reconstruction-development-ebrd/

Офіційний сайт Німецько-український фонд. URL. http://guf.gov.ua/uk

Офіційний сайт Ukraine | U.S. Agency for International Development - usaid. URL. https://www.usaid.gov/uk/ukraine

Привалова І. М. Р2р кредитування як елемент конкуренції на ринку банківських послуг України // Регіональна бізнес-економіка та управління. – 2014 – №2 (42). – С. 84-88.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті