Макроекономічний аналіз і оцінка стану, тенденцій, проблем та перспектив розвитку системи електронного адміністрування ПДВ в Україні.

Автор(и)

  • L. Yurchyshena Донецький національний університет імені Василя Стуса
  • Yu. Khomiakova Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

податок на додану вартість, система електронного адміністрування ПДВ, надходження ПДВ, відшкодування ПДВ

Анотація

У статті розглянутий діючий механізм справляння податку на додану вартість з урахуванням запровадження системи електронного адміністрування податку, що регулюється Податковим кодексом України. Визначена роль даного податку у формуванні дохідної бази бюджету Україні. Встановлена динаміка обсягів надходження податку на додану вартість та бюджетного відшкодування. Зроблені висновки, що збільшення надходжень податку на додану вартість до бюджету в сумарному виразі не спричиняє збільшення податкового навантаження на платників, а обумовлено, скоріш за все, інфляційними процесами, а ніж збільшенням реальних надходжень. Проведений аналіз зв’язку інфляційних процесів та змін обсягів надходження податку на додану вартість до бюджету України та проведений аналіз нововведень, пов’язаних з функціонуванням системи електронного адміністрування податку на додану вартість. Виявлені проблемні питання, що виникають в процесі електронного адміністрування податку на додану вартість. Наведені методи та механізм їх усунення.

Біографії авторів

L. Yurchyshena, Донецький національний університет імені Василя Стуса

к.е.н., доцент кафедри фінансів і банківської справи

Yu. Khomiakova, Донецький національний університет імені Василя Стуса

магістрант

Посилання

Дугар Т. Є. Проблема адміністрування податку на додану вартість на сучасному етапі / Т. Є. Дугар //Економіка і суспільство. – 2016. – № 2. – С. 689-693.

Паянок Т. М. Ефективність податку на додану вартість та напрями його реформування в Україні : автореф. дис. канд. екон. наук : 08.00.08 / Т. М. Паянок ; Нац. ун-т ДПС України. – Ірпінь, 2009. – С. 7

Озерчук О. В. Фіскальна ефективність непрямих податків в Україні / О. В. Озерчук // Наукові праці НДФІ. - 2014. - Вип. 2. - С. 59-70. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npndfi_2014_2_8.

Жукевич О.М. Актуальні проблеми застосування ПДВ в Україні / О.М. Жукевич // Економічний простір. – 2009. – № 22/2. – С. 258–264.

Ціна держави [Офіційний сайт]: http://www.cost.ua/ru/budget/revenue/#1

Сайт Державної фіскальної служби України [Електронний ресурс] / Доступ до ресурсу: http://sfs.gov.ua/

Сайт Кабінету міністрів України [Електронний ресурс] / Доступ до ресурсу: http://www.kmu.gov.ua/

Сайт Державної служби статистики [Електронний ресурс] / Доступ до ресурсу: http://www.ukrstat.gov.ua/

Податковий кодекс України [Електронний ресурс] / Доступ до ресурсу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/page26

Текст звернення представників бізнес-спільноти до міжнародного валютного фонду[Електронний ресурс] / Асоціація платників податків України / Доступ до ресурсу: http://www.appu.org.ua/news/--04834

Наказ Міністерства Фінансів України від 13.06.2017 № 567 [Електронний ресурс] /Доступ до ресурсу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0753-17

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті