Підвищення ефективності використання фінансових ресурсів державного пенсійного страхування.

Автор(и)

  • A. Sydorchuk Department of Finance named S.I.Yuriy, of Ternopil National Economic University

Ключові слова:

державне пенсійне страхування, фінансові ресурси державного пенсійного страхування, збалансованість фінансових ресурсів державного пенсійного страхування, ставки пенсійних внесків, інвестиційний дохід, фонд оплати праці

Анотація

Метою написання статті є вивчення фінансових ресурсів державного пенсійного страхування в Україні та розробка пропозицій для підвищення ефективності їх використання. Актуальність теми публікації зумовлена діючою практикою, коли страхові внески в якості джерела коштів Пенсійного фонду України замінені на податкові доходи державного бюджету, що показує дисбаланс фінансових ресурсів державного пенсійного страхування. У статті використані методи спостереження і вимірювання. У статті розглянуті стратегічні і тактичні напрями підвищення ефективності фінансових ресурсів державної пенсії. Стратегічний напрям полягає у розвитку другого рівня пенсійної системи в Україні. Показано, що на розмір майбутніх пенсій впливає тільки ставки пенсійних внесків, інвестиційного доходу, терміну заощадження пенсійних внесків і вік виходу на пенсію. Визначено, що ставка пенсійних внесків в розмірі 10,5% від фонду заробітної плати і 6,5% від інвестиційного доходу протягом 35 років трудової діяльності, дозволить досягти найбільший рівень кореляції між рівнем заробітної плати працівників та їх майбутніх пенсій - 92,5%. Тактичний напрям складається з перегляду джерела фінансування поточних витрат на утримання Пенсійного фонду України і введення єдиних вимог для формування коштів його фінансового резерву.

Біографія автора

A. Sydorchuk, Department of Finance named S.I.Yuriy, of Ternopil National Economic University

candidate of economic sciences, associate professor

Посилання

Надточій Б. Роль соціального страхування в умовах соціальної держави та ринкової економіки [Електронний ресурс] / Б. Надточій. – Режим доступу : http:// pension.kiev.ua/pensref/events/conferences/20030415materials.html#_ftnref1.

Шаварина М. П. Соціальне страхування : навч. посіб. / М. П. Шаварина, Шаманська Н. В. – Тернопіль, 2003. – 257 с. – 257 с.

Березіна С. Б. Методи прогнозування надходжень і витрат на пенсійне забезпечення в залежності від дінаміки і розподілення ВВП : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : спец. 08.02.03 «Організація управління, планування і регулювання економікою» / С. Б. Березіна. – Науково-дослідний економічний ін-т Міністерства економіки України. – К., 2000. – 17 с.

Овсиенко Ю. В. Пути реформирования пенсионной системы / Ю. В. Овсиенко, Е. М. Олевская, В. П. Русаков, Н. Н. Сухова // Экономика и математические методы. – 1998. – Т. 34. – Вып. № 4. – С. 5–22.

Піскуненко В. Моделювання пенсійного забезпечення в Україні / В. Піскуненко // Економіст. – 2003. – № 4. – С. 12–16.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті