Значення внутрішнього контролю в управлінні переробним підприємством

Автор(и)

  • V. Nitsenko Одеський національний університет імені І.І. Мечникова
  • A. Kravchuk Одеський державний агарний університет

Ключові слова:

внутрішній контроль, функція, управління, операційні ризики, ефективність

Анотація

У статті виконано дослідження значення внутрішнього контролю у системі управління переробним підприємством. Доведено, що внутрішній контроль має ґрунтуватися на виявленні операційних ризиків підприємства та їх вплив на внутрішні резерви і позитивні результати. Визначено завдання внутрішнього контролю на рівні підприємства, що залежить від конкретних об’єктів, організаційної структури підприємства,структури виробничої діяльності. Досліджено взаємозв’язок між метою управління та метою контролю. Акцентовано важливість чіткого узгодження процедур внутрішнього контролю між різними ланками управлінського персоналу підприємства. Наголошено важливість контрольного процесу для забезпечення керівництва об’єктивною, достовірною та своєчасною інформацією щодо перебігу виробничої діяльності, з метою прийняття вірних управлінських рішень за для уникнення втрат, внесення необхідних корегувань та побудови економічно обґрунтованої стратегії розвитку підприємства. За результатами дослідження визначене місце і значення внутрішнього аудиту на переробних підприємствах може стати фундаментом наукових знать та отримати подальше наукове обґрунтування.

Біографії авторів

V. Nitsenko, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова

доцент кафедри бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту

A. Kravchuk, Одеський державний агарний університет

аспірант кафедри бухгалтерського обліку і аудиту

Посилання

Дікань Л.В. Контроль і ревізія : Навч. посіб. / Л.В. Дікань. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К. : Знання, 2007. – 327 с.

Бєлік В.Д. Контроль в системі управління підприємством / В.Д. Бєлік. – Вісник Житомирського державного технологічного університету. – 2010. – № 1 (51). – 260 с.

Кузик Н.П. Система внутрішнього контролю в акціонерному товаристві : Автореф. дис. канд. екон. наук: 08.06.04 / Національний аграрний ун-т / Н.П. Кузик. – К., 2004. – 19 с.

Петренко С.М. Інформаційне забезпечення внутрішнього контролю : теорія, методологія, організація: Дис… док. екон. наук: 08.00.09 / Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського / С.М. Петренко. – Д., 2009. – 362 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті