Регулювання платіжних взаємовідносин вимушено переміщених осіб через створення банків часу

Автор(и)

  • I. O. Akhnovska Донецького національного університету

Ключові слова:

банк часу, трудова міграція, вимушено переміщені особи, безробіття, реабілітація

Анотація

Під впливом бойових дій, руйнації приміщень та системної кризи в економіці країни зростають обсяги внутрішньої міграції. У результаті цього, а також з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, проявів насильства та порушень прав людини значна частина населення Донецької та Луганської областей змушена залишити свої місця проживання. Достатньо високою є інтенсивність виходу внутрішньо переміщених осіб із стану економічної активності. Кількість вимушено переміщених осіб на поточний момент вже перевищила 1 млн. осіб. Наявна ситуація стає загрозою стрімкого зростання безробіття та поширення ризиків бідності в країні, а її вирішення потребує невідкладного пошуку засобів для залучення та повернення цих осіб у сферу зайнятості. Одним із засобів вирішення цієї проблеми може стати формування банків часу.

Біографія автора

I. O. Akhnovska, Донецького національного університету

к.е.н., доц., доцент кафедри економіки підприємства

Посилання

Лібанова Е.М. Вимушене переселення з Донбасу: масштаби та виклики для України / Е.М. Лібанова // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Внутрішньо переміщені особи в Україні: реалії та можливості» – К.: Інститут економіки та прогнозування НАН України. - 27.02.2015 р.

Стан та проблеми внутрішньо переміщених осіб на ринку праці / Програма працевлаштування та професійного навчання внутрішньо переміщених осіб на 2015-2016 роки.

Балакірєва О. Трудовий потенціал та рівень державної підтримки внутрішньо переміщених осіб (за результатами соціологічного дослідження «Оцінка потреб внутрішньо переміщених жінок та осіб похилого віку в Україні») / О. Балакірєва // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Внутрішньо переміщені особи в Україні: реалії та можливості» – К.: Інститут економіки та прогнозування НАН України. - 27.02.2015 р.

Cahn, Edgar S. No More Throw Away People. Washington, DC: Essential Books, 2004.

Банк времени - Time Bank [Електроний ресурс]. – Режим доступу: http://bankvremeni.ucoz.ru/publ/bank_vremeni/teorija/bank_vremeni_time_bank/3-1-0-2. – Вид з екрану.

Лившиц В.М. Методические рекомендации для перевода ИТР и служащих предприятия на скользящий (гибкий) график работы / В. М. Лившиц.- Кохтла-Ярве: НИИ сланцев, 1977.

Никонова Г. Ф. Применение скользящего графика работы на Кохтла-Ярвеском хлебокомбинате: Тез. Респ. науч.-практ. конф. Кохтла-Ярве, 22-23 мая 1980 г./ НИИсланцев. Кохтла-Ярве, 1980. С. 79-80.

О. Блащук Банк времени – самый надежный банк [Електроний ресурс]. – Режим доступу: http://www.prostobank.ua/finansovyy_gid/byudzhet/stati/bank_vremeni_samyy_nadezhnyy_bank. – Вид з екрану.

Лукьянова З. Время – деньги: первый в Украине банк обмена услугами [Електроний ресурс]. – Режим доступу: http://projects.platfor.ma/vremya-----dengi-pervyi-v-ukraine-bank-obmena-uslugami/. – Вид з екрану.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті