Страховий процес: поняття, елементи та необхідність впровадження.

Автор(и)

  • V. Strazheva Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

страхування, резерви, страховий маркетинг, система, ризик, збиток, канали продажу, перестрахування, інвестування

Анотація

В статті проаналізовано теоретичну сутність страхування як економічної категорії, систематизовано концепції провідних наукових шкіл відповідно до етапів становлення світової економічної системи. За результатами аналізу усвідомлюючи комплексність, послідовність та системність страхування запропоновано розглядати його як комплекс дій страховика та страхувальника з моменту усвідомлення ризику до моменту надання послуг щодо виплати страхового відшкодування. В процесі аналізу окрему увагу приділено кожному з етапів запропонованого страхового процесу, обґрунтовано необхідність, послідовність та значущість цих етапів в системі забезпечення фінансово-економічної безпеки страховика, та зроблено висновок щодо вичерпності кожного з етапів страхового процесу. Сформовану послідовність етапів в умовах запропонованого страхового процесу аналітично апробовано з метою практичного використання страховиками та виявлено, що страховий процес є універсальним практично для кожної страхової послуги, проте виявлено і виключення в частині практичного застосування деяких етапів процесу, що пов’язано з законодавчим не врегулюванням.

Біографія автора

V. Strazheva, Донецький національний університет імені Василя Стуса

старший викладач кафедри фінансів і банківської справи

Посилання

Страхування : підручник / [Базилевич В. Д., Базилевич К. С., Пікус Р. В. та ін.] ; за ред. В. Д. Базилевича. – К. : Знання, 2008. – 1019 с.

Ширінян Л.В. Фінансове регулювання страхового ринку: проблеми теорії та практики: монографія/ Л.В. Ширінян. – Наукове видання. – К.: Видавництво «Центр Учбової літератури», 2014. -458 с.

Страхування: Підручник / Кер. авт. колективу і наук. ред. С.С. Осадець. – Вид. 2ге, перероб. і доп. – КНЕУ, 2002. – 599 с.

Страховое дело / Под ред. Проф. Рейтмана Л.И. – М.: Банковский и биржевой научно-консультационный центр, 1992. – 524 с.

Шахов В.В. Страхование: Учебник для вузов. – М.: Страховой полис: ЮНИТИ, 1997. – 311 с.

Говорушко Т.А. Страхові послуги. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 400 с.

Коньшин Ф. В. Государственное страхование в СССР. — 3-е изд., перераб. и доп. / Ф. В. Коньшин. — М. : Госфиниздат, 1957. — 287 с.

ЗУ «Про страхування». Електронний ресурс. Режим доступу. - http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/85/96-%D0%B2%D1%80/page

Пацурія Н. Генезис і сутність страхування: аналіз наукових концепцій. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки, випуск №87/2011.- С.38-42

Цивільний кодекс України. Електронний ресурс. Режим доступу. - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15

Дахно І. І. Міжнародне приватне право: Навч. пос. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 316 с. Електронний ресурс. Режим доступу. - http://readbookz.com/pbooks/book-38/ua/chapter-1980/

Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України № 673 від 27.10.2011 р. Електронний ресурс. Режим доступу. - http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z1483-11

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті