Статистичний аспект обгрунтування індикативного плану податкових надходжень.

Автор(и)

  • Yu. Strochykhin ВНЗУ «Полтавський університет економіки і торгівлі»
  • O. Hrechka ВНЗУ «Полтавський університет економіки і торгівлі»

Ключові слова:

статистичний індикатор, показники адміністративно-територіальної структури, класифікація розбіжностей показників структури, коефіцієнти структурних зрушень

Анотація

У статті розглянута проблема забезпечення обґрунтованості індикативного планування податкових надходжень на основі статистичної інформації. Суми стягуваних податків різних видів доцільно пов'язувати з певними статистичними індикаторами – показниками державної і відомчої статистики, що спричиняють прямий або опосередкований вплив на суми податкових надходжень. Запропонований алгоритм статистичної обробки індикаторів на прикладі трьох індикаторів, що впливають на суму стягуваного податку на додану вартість. Методика розрахунків заснована на обчисленні показників адміністративно-територіальної структури вибраних індикаторів. Констатовано, що для надання результатам розрахунків більшої збалансованості і стійкості необхідна обробка даних за три передпланових роки. Підсумки розрахунків по одній із областей проаналізовані на взаємну відповідність отриманих даних і показників індикативного планування, що використовувались на практиці, за допомогою ряду статистичних характеристик (коефіцієнтів).

Біографії авторів

Yu. Strochykhin, ВНЗУ «Полтавський університет економіки і торгівлі»

к.е.н., доцент, зав. кафедри статистики

O. Hrechka, ВНЗУ «Полтавський університет економіки і торгівлі»

к.е.н., старший викладач кафедри статистики

Посилання

Региональная статистика: учебник/под ред. Е. В. Заровой, Г. И. Чудилина. – М.: Финансы и статистика, 2006. – 624 с.

Статистичний щорічник Полтавської області за 2012 рік / За редакцією Калашник Л. В. – Полтава: Головне управління статистики у Полтавській області, 2013. – 400 с.

Статистичний щорічник Полтавської області за 2014 рік / За редакцією Калашник Л. В. – Полтава: Головне управління статистики у Полтавській області, 2015. – 376 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті