Податок на доходи фізичних осіб: механізм стягнення та джерело доходу бюджету України.

Автор(и)

  • L. Yurchishеnа Донецький національний університет імені Василя Стуса

Ключові слова:

податок на доходи фізичних осіб, податкова соціальна пільга, ставка, аналіз і механізм стягнення податку на доходи фізичних осіб

Анотація

У статті розглянуто механізм стягнення податку на доходи фізичних осіб, який базується на Податковому кодексі України та основних елементах системи оподаткування. Доведено, що податкова система України характеризується нестабільністю, фіскальною спрямованістю з обмеженою та слабко розвиненою регулюючою функцією. Виявлено динамічні зміни щодо визначення ставок оподаткування в процесі становлення фіскальної політики в Україні, перехід від диференційованого до універсального підходів при визначенні ставок. Наведений сучасний механізм розподілу податку до бюджетів різних рівнів, проаналізовано динаміку надходжень до бюджету та оцінено фіскальні показники з податку на доходи фізичних осіб. Оцінено частку та надходження податку в бюджет України в динаміці, розраховані показники, які характеризують частку податку на доходи фізичних осіб в структурі податкових платежів, у відсотках до ВВП, на одну людину, на одного працюючого.

Біографія автора

L. Yurchishеnа, Донецький національний університет імені Василя Стуса

к.е.н., доцент кафедри фінансів та банківської справи

Посилання

Податковий кодекс України [Електронний ресурс] / Доступ до ресурсу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/paran3914#n3914. – Назва з екрану.

Чижова Т.В. Податок на доходи фізичних осіб: наукові постулати та практичні аспекти функціонування [Електронний ресурс] / Т. В. Чижикова. - Науковий вісник Херсонського державного університету. – Випуск 6. - Ч.5. – 2014р. – С. 103-106. Режим доступу: http://www.ej.kherson.ua/journal/economic_06/280.pdf

Ціна держави [Офіційний сайт]: http://cost.ua/budget/revenue/#29

Безверхий К. адміністрування ПДФО у 2016 році: новації законодавства [Електронний ресурс] / К. Безверхий. – Науково-практичний журнал «Бухгалтерський облік і аудит». - №12. – 2015р. – С. 26-35.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті