Динамічні порівняння різнознакових економічних показників.

Автор(и)

  • Yu. Strochykhin ВНЗУ «Полтавський університет економіки і торгівлі»
  • L. Tsvyetkova ВНЗУ "Полтавський університет економіки і торгівлі"

Ключові слова:

різнознакові економічні показники, розрахунок і інтерпретація темпів зростання і приросту, хронологічний вектор, переведення різнознакових рівнів ряду динаміки в умовні рівні

Анотація

У статті розглянута проблема вимірювання динаміки в динамічних рядах, рівні яких мають різні знаки. Констатовано, що традиційний підхід в обчисленні і тлумаченні темпів зростання і темпів приросту різнознакових економічних показників не дозволяє дати коректну характеристику динаміки таких показників. Наведена графічна ілюстрація сприяє наочності економічної інтерпретації темпів зростання, які отримано з негативним знаком. Запропоновані нетрадиційні прийоми обчислення темпів зростання і приросту різнознакових економічних показників. Доведено, що запропонований підхід прийнятний в аналізі динаміки як абсолютних показників (на прикладі показників прибутку і збитку), так і відносних величин, представлених частками або питомою вагою. Розроблена методика розрахунку темпів зростання і приросту для економічних показників з різним знаком проілюстрована не тільки на умовних прикладах, але і на реальних макроекономічних статистичних даних, що відносяться до розділу національного рахівництва.

Біографії авторів

Yu. Strochykhin, ВНЗУ «Полтавський університет економіки і торгівлі»

к.е.н., доцент, зав. кафедри статистики

L. Tsvyetkova, ВНЗУ "Полтавський університет економіки і торгівлі"

к.е.н., доцент кафедри статистики

Посилання

Статистичний щорічник України за 2012 рік / За редакцією Осауленка О.Г. ; Державна служба статистики України. – К.: Тов „Август Трейд”, 2013. – 552 с.

Національні рахунки України за 2013 рік. Статистичний збірник / За редакцією І. М. Нікітіної. – К. : Державна служба статистики України, 2015 (електронна версія). – 163 с.

Расчет и интерпретация аналитических показателей рядов динамики при разнознаковых уровнях динамических рядов / Ю. Ф. Строчихин, Л. А. Цветкова // Совершенствование содержания и методов преподавания статистических дисциплин в бакалавриате и магистратуре: научные записки кафедры статистики Федерального государственного образовательного бюджетного учреждения высшего профессионального образования «Финансовый университет при Правительстве Российской Федерации». Вып. 15 / Отв.ред. В.Н. Салин. – М.: Финансовый университет, 2012. – С.63-68.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті