Особливості ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності на підприємствах малого підприємництва

Автор(и)

  • O.V. Popovich Національний авіаційний університет
  • A.N. Ivanova Національний авіаційний університет

Ключові слова:

малий бізнес, подвійний запис, регістр, звітність

Анотація

У статті розглянуто особливості ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності на підприємствах малого підприємництва, а також нормативні документи, які їх регулюють. Згадано про вчених, які займаються вивченням даного питання. Розглянуто основні регістри, за допомогою яких ведеться бухгалтерський облік на підприємтсвах малого бізнесу. Наведено особливості ведення простої та спрощеної форми бухгалтерського обліку без використання плану рахунків та методу подвійного запису для складання фінансової звітності та розрахунку об’єкта оподаткування. Також у статті подано розподіл рахунків у відомостях, що використовуються для обліку в малих підприємствах. Подано детальну схему заповнення журналів, що ведуть облік доходів і витрат на підприємтстві. Схематично показано рух первинних документів та основні відомості для ведення бухгалтерського обліку за спрощеною формою. Показано паралель між простою та спрощеною системою оподаткування, а також Доведено, що до складу повного комплекту фінансових звітів обов’язково повинні входити баланс, звіт про прибутки та збитки, звіт про рух грошових коштів, звіт про зміни у власному капіталі, примітки.

Біографії авторів

O.V. Popovich, Національний авіаційний університет

к.е.н., доцент кафедри фінансів, обліку і аудиту

A.N. Ivanova, Національний авіаційний університет

студентка

Посилання

Закон України від 16 липня 1999 р. № 996–ХІV “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”. – Режим доступу : http://www.rada.gov.ua.

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 “Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва”, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25 лютого 2000 р. № 39, у редакції наказу від 24 січня 2011 р. № 25. – Режим доступу - http://www.rada.gov.ua.

Податковий Кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VІ [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2755-17

Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25 червня 2003 р. № 422. – Режим доступу: http://www.rada.gov.ua.

Господарський Кодекс України від 16.01.03 р. № 436-IV [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/436-15

Голов С. Ф. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку: Монографія / С. Ф. Голов; Між нар. ін.-т менеджменту.– К.: Центр учбової літератури, 2007.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті