Актуальні питання заробітної плати в бюджетній сфері

Автор(и)

  • N. S. Morozyuk Одеський державний аграрний університет

Ключові слова:

оплата праці, бюджетне фінансування, документальна перевірка, тарифні ставки, посадовий оклад, ринок праці

Анотація

У статті висвітлено актуальні питання заробітної плати в бюджетної сфери. Визначено що заробітна плата як соціально-економічна категорія, з одного боку, є основою добробуту працюючих, а з другого - при науково обґрунтованій організації стимулює працівників до високоефективної праці і, як наслідок, впливає на темпи соціально-економічного розвитку держави. Від ефективності державної політики у сфері оплати праці залежить рівень життя населення. Такий підхід гарантує Конституція України, де кожному громадянину дано право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, або на яку вільно погоджується. Розвиток ринкових відносин в Україні вимагає відходу від актуальних за радянських часів догм і стереотипів, панування "зрівнялівки" й переходу до застосування ринкових механізмів та нової філософії заробітної плати, яка б забезпечувала гідну винагороду за працю та сприяла подоланню бідності. Розглянуто об'єктивний характер специфічних, загальних та особливих економічних законів стосовно обліку заробітної плати бюджетних організацій. Проаналізовано як результати діяльності підприємства залежать від зусиль, уміння, якості праці його фахівців, робочих досягати кінцевої мети - добитися максимального результату своєї діяльності при мінімальних витратах всіх ресурсів, у тому числі і витрат праці.

Біографія автора

N. S. Morozyuk, Одеський державний аграрний університет

кандидат економічних наук, доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту

Посилання

Атамас П. Й. Основи обліку в бюджетних організаціях : навчальний посібник / Атамас П. Й. – К. : Центр навчальної літератури, 2003. – 284 с.

Ватуля І. Д. Облік у бюджетних установах / Ватуля І. Д., Ватуля М. І., Левченко З. М. – К. : Центр учбової літератури, 2009. – 368 с.

Власюк Г. В. Організація обліку та вдосконалення звітності з оплати праці в бюджетних установах [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua.

Нестеренко Ж. К. Особливості організації оплати праці в бюджетних установах та необхідність її комп’ютеризації // Сталий розвиток економіки. - 2012. -№2. – С. 158-162.

Про оплату праці : Закон України від 1 травня 1995 року [Електронний ресурс] / Власюк Г. В. – Режим доступу : http://ligazakon.com.ua.

Старченко Н. М. Удосконалення методики обліку виплат працівникам в бюджетних установах // Економічні науки. – 2012. - № 9. – С. 178-184.

Тонконог Т. Ю. Особливисті системи оплати праці працівників бюджетної сфери та напрямків її удосконалення / Т. Ю. Тонконог // Вісвник Харківського національного університету внутрішніх справ. – 2010. – № 5.– С. 9–11.

Чадченко О. С. Особливості організації обліку розрахунків з оплати праці в бюджетних установах // Управління розвитком. – 2012. - № 10. – С. 91-93.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті