Розвиток еколого-орієнтованого бізнесу як фактор підвищення міжнародної конкурентоспроможності вітчизняної економіки

Автор(и)

  • N.O. Iksarova Київський національний торговельно-економічний університет

Ключові слова:

екологізація, міжнародна конкурентоспроможність, державна політика, маркетингове управління

Анотація

У статті досліджено сутність міжнародної конкурентоспроможності як економічної категорії та визначено основні фактори, що на неї впливають. Виявлено, що в нинішніх умовах особливого значення набуває екологізація виробництва, оскільки розвинуті країни, на ринки яких орієнтована значна кількість промислової продукції України, сьогодні у значній мірі зорієнтовані на покращення якісних параметрів довкілля. Було виявлено, що на екологізацію бізнесу мають спрямовуватися зусилля як держави, так і самих суб’єктів господарської діяльності, при чому в даному процесі повинні бути задіяні усі наявні ресурси: фінансові, трудові, виробничі, маркетингові. Лише за умови екологізації всіх сфер діяльності підприємств та проведення обґрунтованої політики в державі можливим є посилення конкурентоспроможності національної економіки. Доведено, що передумовою підвищення конкурентоспроможності за рахунок екологізації виробництва має стати впровадження на підприємствах маркетингового управління, що базується на відслідковування потреб споживачів та впровадженні змін у виробництво лише на основі фактично існуючих вимог, а також постійному наданні цільовому ринку інформації про переваги продукції. Підкреслено, що основним завданням держави є недопущення ситуації за якої екологізація призведе до підвищення зовнішньої та зниження внутрішньої міжнародної конкурентоспроможності – державна політика має бути направлена на підтримку споживання екологічної продукції і в Україні.

Біографія автора

N.O. Iksarova, Київський національний торговельно-економічний університет

к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки

Посилання

Жамойда Олексій Анатолійович. Організація управління конкурентоспроможністю промислових підприємств: монографія / Донецький національний ун-т економіки і торгівлі ім. Михайла Туган- Барановського. — Донецьк : [ДонНУЕТ], 2009. — 319с.

Кирчата Ірина Миколаївна, Поясник Георгій Володимирович. Управління конкурентоспроможністю підприємства в глобальному середовищі: монографія / Харківський національний автомобільно-дорожній ун-т. — Х. : ХНАДУ, 2009. — 160 с.

Гирусов Э.В. Экология и экономика природопользования/Э.В. Гирусов. – М.: Юнити. – 2013. – 519 с.

Коніщева Н.Й. Демографічні наслідки розвитку еконокризових промислових регіонів/ Н.Й. Коніщева// економічний вісник Донбасу. – 2008. - №2. - с. 4-11.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті