Людський та інтелектуальний капітал як складові економічної безпеки на мікро- та мезорівні

Автор(и)

  • V. Volkov ДВНЗ “Запорізький національний університет”
  • L. Goroshkova ДВНЗ “Запорізький національний університет”
  • V. Shishkin ДВНЗ “Запорізький національний університет”

Ключові слова:

економічна безпека, національне господарство, інтелектуальний потенціал, економіка знань, освіта

Анотація

Проведений аналіз дозволяє дійти висновку, що суттєвою загрозою економічній безпеці є екстенсивне зростання у вищій освіті України: збільшення кількості навчальних закладів і студентів в них при одночасному зниження якості підготовки майбутніх фахівців. Особливо слід звернути увагу на те, що негативною є тенденція до зменшення обсягів підготовки інженерно-технічних спеціалістів. Тому, на особливу увагу заслуговує проблема кількісних і якісних показників підготовки кадрів для національного господарства, і це, у першу чергу стосується, інженерно-технічних працівників. Доведено, що в сучасних умовах освіта як форма організації виховання і передачі наступним поколінням систематизованих знань та інформації зазнає суттєвої трансформації в усіх країнах світу. Зміни, яких зазнає система освіти в сучасних умовах, мають широкий спектр і за своїм змістом проявляються в різних формах: ускладненні процесу навчання, розширенні інституційних форм та структури організації, диверсифікації її фінансового механізму. В умовах економіки знань зможуть бути конкурентоспроможними тільки ті вищі навчальні заклади креативного типу, де буде домінувати інноваційні праця та інтелектуальний капітал кожного працівника та на кожному робочому місці. Таким чином, в умовах глобалізації особливо актуальним постає завдання забезпечення конкурентоспроможності держави на основі використання її конкурентних переваг. Враховуючи, що в економіці знань важливою конкурентною перевагою є знання та інтелект нації, для забезпечення інтенсивного розвитку такої економіки необхідні фахівці нової формації, які володіють потужним інтелектуальним потенціалом, знаннями, навичками, компетенціями. Це в цілому складає основу людського капіталу, що формується значною мірою саме в сфері освіти. Сучасні умови глобалізації вимагають забезпечення нового рівня взаємодії вищої освіти з економікою знань.

Біографії авторів

V. Volkov, ДВНЗ “Запорізький національний університет”

д.т.н., професор, академік Академії економічних наук України, проректор з науково-педагогічної роботи, завідувач кафедри менеджменту організацій та логістики

L. Goroshkova, ДВНЗ “Запорізький національний університет”

д.е.н., доцент, академік Академії економічних наук України, доцент кафедри менеджменту організацій та логістики

V. Shishkin, ДВНЗ “Запорізький національний університет”

к.е.н., доцент кафедри менеджменту організацій та логістики

Посилання

Струмилин С.Г. Проблемы экономики труда. - М.:Наука, 1982. – 471 с., С.111

Петренко В.П. Управління процесами інтелектокористування в соціально-економіних системах // Наукова монографія. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2006. – 352 с.

Вовканич С. Соціогуманістична візія стратегічного сталого розвитку: регіональний, національний і глобальний аспекти / С. Вовканич, Х.Копистянські // Регіональна економіка. – 2003. – №2. – С. 7 – 21.

Канигін Ю.М. Початок і кінець часів. Новий погляд на історію. – К.А.С.К., 2005. – 448 с.

Литвин В. Інтелектуальне начало буття народу. Матеріали інтелектуального форуму України. – К.: ЛОГОС, 2003. – С.7 – 18.

Толочко П. Інтелектуальна еліта України на розпутті. Матеріали інтелектуального форуму України. – К.: ЛОГОС, 2003. – С.35 – 38.

Колот А.М. Інноваційно-інтелектуальні чинники розвитку вищої освіти як провідного інституту економіки знань / А.М.Колот // Електронний ресурс.

Палехова В.А. Освіта: суспільне благо або товар? /В.А.Палехова // Економіка. Наукові праці. - 2010. - Том 133. - Випуск 120. - С.25 - 31.

Бурковська Я.Г. Проблеми фінансування освіти в Україні / Я.Г.Бурковська // Наука й економіка. – 2010. - №2 (18). – С.20 - 24.

Друкер П. Практика менеджмента.: пер.с англ.. – М.Издательский дом «Вильявс», 2003. – 398 с., С.54

Климов С.М. Интеллектуальные ресурсы общества / Климов С.М. – СПб.:ИВЭСЭП, Знание, 2002. – 199 с., С.60

Вовканич С., Семів Л. Людський та інтелектуальний капітал в економіці знань. // Вісник Національної академії наук України. – 2008. - №3. – С.13-22

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті